Суші: історія і походження найпопулярнішого делікатесу - MA Pizza
MA PIZZA
Швидше і зручніше
в додатку
Завантажити

Майже синонім японської кухні та один із головних символів Японії, суші є одним із найбільш карколомних, і водночас найсмачніших видів їжі у всьому світі. Знамениті своєю свіжістю, елегантністю та ароматами, вони стали незамінними улюбленцями в меню багатьох ресторанів суші у Львові.

Історія суші

Історія суші сягає багато століть назад. Спочатку «суші» було формою консервування риби, завезеної до Японії у VIII столітті з Південно-Східної Азії, це передбачало загортання шматка риби у ферментований рис, що дозволяло рибі зберігатися кілька місяців. 

З того часу, суші еволюціонували та вдосконалювалися, стаючи тим, чим ми знаємо їх сьогодні. Головна складова суші – свіжі риба або морепродукти, витончений рис та оригінальні соуси і приправи.

Тепер же існують суші і роли на будь-який смак та гаманець. А також завжди можна замовити доставку їжі MA Pizza – швидко і смачно!

Найпоширеніші інгредієнти для приготування суші

Суші зазвичай готують з рису, норі (морських водоростей), риби та овочів. Звичайні інгредієнти суші включають тунець, лосось, креветки, кальмари, вугор і краби.

Фактично, для суші можна використовувати практично будь-які інгредієнти. Серед популярних – овочі, фрукти та м’ясо. Інколи навіть готують суші на десерт! Головне обирати інгредієнти, які добре поєднуються за смаком. Наприклад, огірки та авокадо є чудовою парою для суші-ролів. 

А найкраще замовити суші, коли їх готує професіонал – це завжди топ!

Види суші

Суші існують у незліченних варіантах і формах, причому кожен регіон спеціалізується на різній рибі та стилях приготування. Виділяють кілька основних видів суші:

  • Нігірі суші (Nigirizushi)

nigiri sushi

Це різновид суші, в якому поєднується подушечка з оцтового рису з начинкою з сирих або варених морепродуктів. Ці два інгредієнти – усе, що потрібно для ідеального поєднання смаків і текстур. Нігірі-суші вважаються простим делікатесом в Японії, на відміну від складних суші-ролів, якими насолоджуються тут, на Заході.

  • Макі (Makizushi)

makizushi Без категорії

Макі-суші готують шарами лист водоростей з оцтовим рисом і начинкою. Його міцно згортають тонкими трубочками і нарізають невеликими шматочками. В розрізі шматочок макі-суші виглядає так: начинка всередині, прошарок з липкого рису та обгортку з тонкого паперу з морських водоростей (норі).

  • Урамакі (Uramakizushi)

uramakizushi 2 Без категорії

Урамакі суші – суші з рисом зовні та норі всередині. Цей рол «навиворіт» створив у Лос-Анджелесі суші-кухар, який хотів сподобатися американським клієнтам. Мачіта Ічіро помітив, що американці не люблять традиційні суші макі з водоростями, тому він сховав водорості всередині.

Традиційний макі все ще користується перевагою в Японії, а урамакі є найпопулярнішим видом суші в США. Багато суші-ролів, які в меню суші називають «спеціальними булочками», є різновидом урамакі. 

  • Темакі (Temakizushi)

temakizushi Без категорії

Темакі суші трохи відрізняються від інших видів суші. Відомі також як “ручні роли” або “суші в конусі”. Одна з переваг таких суші – це можливість експериментувати зі смаками. Можна використовувати улюблені інгредієнти, такі як  риба, морепродукти, овочі, фрукти або соуси, щоб створити по-своєму унікальні комбінації. Темакі суші також є чудовим варіантом для людей, які не вміють або не впевнені в своїх навичках користування паличками. Вони легко тримаються в руках, що робить їх зручними для споживання на ходу або в поїздках.

Користь суші

Незалежно від свого чудового смаку та привабливого вигляду, суші також вважаються здоровими харчуванням. Вони мають безліч переваг для здоров’я, що зробило їх популярними серед прихильників здорового способу життя. Одна з основних переваг суші полягає у використанні свіжих морепродуктів, таких як сира риба, креветки та мідії. Ці продукти багаті на білки, ненасичені жири, вітаміни та мінерали, які сприяють здоровому функціонуванню організму.

Одним з окремих компонентів суші є рис. Японський сорт рису, що використовується для приготування суші, містить велику кількість складних вуглеводів, які є джерелом енергії для їжі. Рис також не містить холестерину і жиру.  

Ще одною корисною складовою суші є водорості норі, які використовують для обгортання ролей. Норі багаті на вітаміни, мінерали, антиоксиданти та волокна. Вони також містить йод, який є фундаментом для здоров’я щитовидної залози.

Суші також можуть бути ідеальним варіантом харчування для вегетаріанців і веганів, оскільки існує безліч варіацій цієї страви. Замінюючи рибу овочами, фруктами та іншими рослинними продуктами –  робить суші доступними для широкого кола людей із високими дієтичними вимогами.

Як їсти суші

Суші зазвичай їдять з трьома різними видами приправ:

  • Соєвий соус. Майже всі види суші їдять із соєвим соусом, за винятком кількох обраних, таких як анаго . Налийте трохи соєвого соусу в крихітне кругле блюдо і занурюйте туди суші перед тим як їсти, а не виливайте його безпосередньо на суші.
  • Васабі. Більшість нігірі-суші також містять васабі, або «японський хрін». Ця гостра зелена паста підсилює смак суші.
  • Шога. Ще одна «суперечлива» приправа, необхідна для суші, – шога, або маринований імбир. Його гострота має антибактеріальні властивості, також використовують його для того аби очистити смак. 

thumb1 Без категорії

Ось кілька порад і способів їсти суші: 

  • Всупереч поширеній думці, суші можна їсти руками або паличками – і те, і інше ідеально, за винятком сашимі – використовуються лише палички.
  • Заливання рису соєвим соусом пригнічує смак суші. Щоб цього не сталося, для нігірі-дзуші візьміть суші, переверніть їх і занурте приблизно одну третину або половину риби в соєвий соус.
  • Для гункан-макі та макі-дзуші неминуче додавання соєвого соусу на рис але не у великій кількості.
  • Для гункан-макі один вигадливий і безпомилковий спосіб застосувати соєвий соус – занурити маринований імбир у соєвий соус, а потім використовувати його як своєрідний «пензлик». 
  • Хоча не існує правильного порядку вживання суші, зазвичай рекомендується починати з риби з тонким смаком (зазвичай білої м’якоті, такої як камбала або люціан), перш ніж переходити до риби з більш сильним смаком, такої як тунець і морський їжак. 
  • Не забувайте про імбир, він очистить смакові рецептори від одного смаку перед переходом до наступного, щоб кожен шматочок суші міг розкрити свій власний смаковий потенціал. Імбир має легкий пряний аромат, який доповнює смаковий компонент  суші,  надаючі пікантності та аромату, що робить суші смачнішими і цікавішими для смакових рецепторів.
  • Їжте суші одним укусом, щоб насолодитися гармонійним смаком рису та інгредієнта. Якщо не під силу, попросіть в майстра менше рису. Не їжте рибу та рис окремо (за винятком чіраші-зусі)!
  • Суші краще з’їсти відразу після подачі, особливо суші з морськими водоростями.
  • Якщо ви не любите васабі, обов’язково скажіть про це майстру заздалегідь – майже всі шматочки суші за замовчуванням йдуть з васабі. 

А благом цивілізації є те, що можна замовити суші доставку Львів. Ще ніколи не було так просто отримати гастрономічне задоволення не виходячи з дому, а особливо коли пощастить на акцію суші – погодьтеся, це подвійне задоволення.

Суші – це не просто їжа, це повноцінна кулінарна подорож у світ смаку і насолоди. Ця страва поєднує в собі традиції, інновації та харчові зміни, які передаються з покоління в покоління. Спробуйте суші і відчуйте всю їхню кулінарну магію, яка неодмінно зачарує вас своїм смаком.

Кошик
успішно додано в кошик
до замовлення